Direkt zum Inhalt

Je wasmachine schoonmaken

Je wasmachine schoonmaken? Dit stappenplan helpt je op weg

Een muffe geur of bruine vlekjes op je wasgoed? Hoog tijd om jouw wasmachine schoon te maken! Vraag je jezelf nu stiekem af of dit echt nodig is? Tuurlijk wel. Jouw toestel krijgt immers meerdere keren per week met flink wat vuil af te rekenen: wasmiddelresten, haren, huidschilfers en vetten blijven achter in het toestel en zorgen ervoor dat het niet langer naar behoren functioneert. De oplossing? Een grondige schoonmaakbeurt.

Zo vaak moet je je wasmachine schoonmaken

Hoe vaak maak jij jouw wasmachine schoon? Eén keer per week, per maand, per jaar of gewoonweg nooit? Misschien zie je er gewoon de noodzaak niet echt van in! Nochtans stapelen kalk, vet en vuil zich snel in het toestel op, waardoor je wasgoed muf ruikt of bruine vlekjes vertoont. Daarom is het raadzaam om je toestel één tot twee keer per maand grondig te reinigen. Hoe je dit doet? Volg het onderstaande stappenplan voor een snelle, efficiënte reiniging.

Je wasmachine schoonmaken? Volg dit stappenplan

Stap 1: Reinig de rubberen rand in de deuropening met een prop keukenpapier. Zo verwijder je de grijze drap die zich daar opgestapeld heeft. Tijdens wasbeurten op een lage temperatuur komen onopgeloste zeepresten in aanraking met lichaamsvetten, huidschilfers en haren, waardoor deze zogezegde vetluis gevormd wordt. Hierdoor kan je wasgoed muf ruiken of bruine vlekjes vertonen, die achteraf moeilijk te verwijderen zijn.

Stap 2: Verwijder het zeepbakje uit het toestel. Spoel het grondig af en laat het opdrogen vooraleer je het terugplaatst. Is het zeepbakje behoorlijk vuil, dan mag je het gerust wassen in de vaatwasmachine. Veeg vervolgens ook de ruimte waar het zeepbakje in zit grondig schoon. Aangekoekte zeepresten kan je eventueel te lijf gaan met een zachte borstel. Spoel het bakje na, droog het af en plaats het zeepbakje terug.

Stap 3: Vet, vuil en kalk dat zich in de wasmachine heeft opgeslagen, verwijder je gemakkelijk door het toestel een wasprogramma op negentig graden te laten draaien. In de lege trommel kan je voor een optimaal resultaat een halve kop soda, een scheut azijn of één tot twee vaatwasblokjes toevoegen. Door de combinatie van de hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel zullen alle  aanwezige vuilresten oplossen.

Stap 4: Vergeet de buitenkant van je toestel niet. Gebruik een sopje van water en zeep om de volledige buitenkant af te wassen, voorkant en zijkanten, en verwijder achter het toestel het aanwezige stof en de spinnenwebben. Dit kan met een stofzuiger. Maak meteen ook van de gelegenheid gebruik om de pluizenfilter te ledigen, die zich meestal onderaan de voorkant van het toestel bevindt.

Dankzij dit stappenplan functioneert jouw wasmachine opnieuw als nooit tevoren. Maar … voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Dit kan je ter preventie doen: laat je wasmachine na een wasbeurt altijd openstaan en gebruik niet te veel wasmiddel. Hierdoor kunnen zeepresten in het toestel achterblijven. Volg daarom steeds de aanwijzingen op de verpakking van het wasmiddel.


Zie je door het bos de bomen niet meer, doe dan een beroep op de huishoudhulpen van Glax. Zij helpen je met veel plezier verder.

Nehmen Sie Kontakt mit uns auf!

Sie haben eine Frage zu Haushaltshilfen mittels Dienstleistungsschecks? Dann können Sie sich während der Bürozeiten gerne telefonisch an unsere Berater wenden.